ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Τα Προσυνεδριακά Φροντιστήρια του Πανελληνίου Συνεδρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Τα Φροντιστήρια θα είναι τρίωρης διάρκειας, πρωινά και απογευματινά. (Στην αναγραφόμενη διάρκεια περιλαμβάνεται ένα διάλειμμα).
Η εγγραφή για τα Φροντιστήρια είναι ξεχωριστή από αυτή στο Συνέδριο. Παρέχεται έκπτωση 50% στο δεύτερο φροντιστήριο, εάν επιλέξετε ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Δείτε τις λεπτομέρειες και εγγραφείτε:
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (MARKET ACCESS)
Διεξαγωγή: 09:30-14:00
ΟΛΥΜΠΙΑ Α
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director, Astra Zeneca
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε επιστήμονες που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου και θέλουν να γνωρίσουν τις στοιχειώδεις αρχές της πρόσβασης των φαρμάκων στην αγορά, αλλά και να εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών αποζημίωσης και τιμολόγησης. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να αποτελούν στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην υγεία (φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.ά.), στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, Υπουργείο Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Ε.Ο.Φ., κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο θα επιχειρήσει να εμβαθύνει περαιτέρω σε ζητήματα θεωρίας και εφαρμογής των σταδίων και των προϋποθέσεων για την πρόσβαση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, κατόπιν της έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αναλυτικά, το φροντιστήριο θα παρουσιάσει και θα εξοικειώσει το ακροατήριο σχετικά με τις βασικές αρχές και τα στάδια που απαιτούνται στην ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου ένα φαρμακευτικό σκεύασμα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ειδικά θέματα που αφορούν στην εμπειρία της αξιολόγησης των φαρμάκων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment, ΗΤΑ). Τέλος, θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα που άπτονται της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επιγραμματικά, στις ομιλίες θα αναλυθούν τα εξής θέματα:
- Νομοθεσία Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων κλπ.
- Μέτρα διαχείρισης της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης
- Φάρμακα Ν. 3816, Βιοδείκτες, Γενόσημα, Βιοομοειδή, Ορφανά φάρμακα, Εμβόλια
- Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
- Μέτρα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΜΕΡΟΣ Α’ – 10:00-11:40
- Εισαγωγή, Αγγελική Αγγέλη, Γιώτα Κοτσεκίδου
- Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Αγγελική Αγγέλη
- Ο ρόλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου
- Νομοθεσία τιμολόγησης, Πηνελόπη Καράμπελα
- Νομοθεσία αποζημίωσης, Αντώνης Μοράρης
- Ιατρική ακριβείας και βιοδείκτες, Φωτεινή Παπαγεωργίου
- Νομοθεσία Γενοσήμων και Βιοομοειδών, συγκριτική ανάλυση με άλλες χώρες της ΕΕ, Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου
- Συζήτηση με τους συμμετέχοντες
Συντονίστριες: Αγγελική Αγγέλη, Γιώτα Κοτσεκίδου
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – 11:40-12:00
ΜΕΡΟΣ Β’ – 12:00-14:00
- Δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακός και νοσοκομειακός προϋπολογισμός): Τάσεις, αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης, Μιχάλης Κακούρος, σε συνομιλία με Γιώτα Κοτσεκίδου, Κώστα Αθανασάκη
- Σπάνιες παθήσεις, ορφανά φάρμακα και γονιδιακές θεραπείες, Ιωάννης Μαργαρός
- Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης καινοτόμων φαρμάκων (Η Διεθνής Εμπειρία, Ευκαιρίες & Προκλήσεις), Σωτήρης Βανδώρος (TBC)
- Εμβόλια, Μαρία Μαυρίκου
- Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και EU HTA, Χαρά Κανή
- Η νέα λειτουργία της ΕΚΑΠΥ, Αρχοντία Γκιώνη
- Συμπεράσματα και ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες:
Αγγελική Αγγέλη, Γιώτα Κοτσεκίδου, Αντώνης Καρόκης, Κώστας Αθανασάκης, Μάρκος Ολλανδέζος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Σωτήρης Βανδώρος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, University College London (UCL)
Αρχοντία Γκιώνη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προμηθειών ΕΚΑΠΥ
Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Μη εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων
Μιχάλης Κακούρος, Access Excellence, Roche Hellas
Χαρά Κανή, Φαρμακοποιός, ΜSc, PhD, Προϊσταμένη, Διεύθυνση Φαρμάκου, Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πηνελόπη Καράμπελα, Market Access Manager, BMS
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director, Astra Zeneca
Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access, MBA, VIANEX S.A. – Doctoral Candidate, Doctor of Public & Community Health
Ιωάννης Μαργαρός, Access & Value Demonstration Lead Greece/ Cyprus/ Malta, Takeda
Μαρία Μαυρίκου, Head of Health Policy, VIANEX S.A.
Αντώνης Μοράρης, Market Access Manager, AstraZeneca
Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Φωτεινή Παπαγεωργίου, Diagnostics Lead Oncology, Astra Zeneca
EPΓAΛEIA METPHΣHΣ THΣ ΠOIOTHTAΣ YΠHPEΣIΩN YΓEIAΣ –
ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διεξαγωγή: 09:30-14:00
ΟΛΥΜΠΙΑ Β
Περισσότερα
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)
Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ – Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. – Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το σύνθετο περιβάλλον της υγειονομικής φροντίδας καθιστά αναγκαίο τον ποιοτικό έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας, μέσω της επιστημονικά τεκμηριωμένης περίθαλψης. Η μέτρηση της ποιότητας στον χώρο της υγείας συμβάλλει στην ολοκληρωμένη εκτίμηση των προσδοκιών του ασθενή ως προς την εμπειρία του από την παρεχόμενη φροντίδα.
Η ποιότητα στην υγεία καλύπτει βασικούς άξονες των οργανωτικών λειτουργιών που υποστηρίζουν την παροχή φροντίδας. Τα συστήματα ποιότητας συμβάλλουν στη διαρκή βελτίωση της περίθαλψης αναγνωρίζοντας, αξιολογώντας και υιοθετώντας πρότυπους δείκτες μετρήσεων για επιμέρους κλινικούς τομείς μέσα από μια συνεχή διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής.
Η ποιότητα στη φροντίδα υγείας είναι μια δυναμική έννοια, καθώς οι ανάγκες υγείας στην κοινωνία μεταβάλλονται διαρκώς, ενώ διαχρονικά παρατηρούνται ουσιαστικές ελλείψεις σε όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρά την αύξηση των δαπανών για την υγεία.
Η εφαρμογή των εργαλείων ποιότητας, στις υπηρεσίες που παρέχονται σε ασθενείς συμβάλλει στον διεπιστημονικό σχεδιασμό, στην εκτίμηση και τεκμηρίωση της φροντίδας, στον καλύτερο προγραμματισμό της αγωγής, στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων, των παρενεργειών και στον καθορισμό των διορθωτικών δράσεων, στον έλεγχο και στην αναγνώριση των παρεμβάσεων βελτίωσης, στη διόρθωση και ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων, στην εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των ασθενών και των φροντιστών, στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, της ποιότητας ζωής των ασθενών και της ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Η συστηματική συλλογή δεδομένων και η σύγκριση των αποτελεσμάτων προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε τομείς φροντίδας του ασθενή, οι οποίες εάν αξιοποιηθούν σωστά, επιτρέπουν διορθωτικές ενέργειες, που αυξάνουν τον βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά την υγεία και τη θετική ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία. Η επίτευξη των στόχων αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των παρεμβάσεων, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση στρατηγικών για την αναβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το κλινικό φροντιστήριο απευθύνεται σε στελέχη ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, των Αυτοτελών Τμημάτων Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας. καθώς και άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα εργαλεία ποιότητας για:
- Τον καλύτερο σχεδιασμό παρεχόμενων υπηρεσιών.
- Την παρακολούθηση και βελτίωση των διαδικασιών.
- Την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τη μεθοδολογία χρήσης των εργαλείων.
- Την υιοθέτηση της κουλτούρας της ποιότητας στον χώρο της υγείας.
- Την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων ποιότητας, για τον προσδιορισμό των προβλημάτων και την επίλυσή τους, εστιάζοντας στη διαρκή βελτίωση της φροντίδας.
- Την προσωπική ενδυνάμωση και υποστήριξη του προσωπικού, ώστε να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
- Την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σε θέματα ποιότητας στην καθημερινή πρακτική.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή, Δάφνη Καϊτελίδου
- Διεθνείς στόχοι ασφάλειας ασθενών, Πανωραία Ράμμου
- Μεθοδολογία αποτύπωσης εφαρμογής διαδικασιών ασφάλειας ασθενών και διασφάλισης ποιότητας στο ελληνικό νοσοκομείο, Αγγελική Καραΐσκου
- Διερεύνηση συμβάντος με χρήση εργαλείων ποιότητας, Πανωραία Ράμμου & Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου
- Workshop 50’
Facilitators: Γεωργία Κολλιοπούλου, Δήμητρα Τόπκα, Βασιλική Κορμέντζα
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 30’
- Σχεδιασμός πλάνου δράσης, Αγγελική Καραΐσκου & Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου
- Workshop 40’
Facilitators: Παρασκευή Γιαξή, Μαρία Βασταρδή, Φαίη Αλεβίζου - Αναστοχασμός – Συμπεράσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Φαίη Αλεβίζου, Τμήμα Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Κλινικών Προτύπων & Δεικτών Ποιότητας, Διεύθυνση Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Μαρία Βασταρδή, Τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, Διεύθυνση Έρευνας και Εκπαίδευσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Παρασκευή Γιαξή, Τμήμα Επιθεωρήσεων Νοσηλευτικών Μονάδων, Διεύθυνση Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Ελευθέριος Θηραίος, MD, MSc, PhD – Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ – Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. – Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Αγγελική Καραΐσκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Γεωργία Κολλιοπούλου, Τμήμα Εκτίμησης Κίνδυνου & Ελέγχου Ετοιμότητας Νοσηλευτικών Μονάδων, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Βασιλική Κορμέντζα, Τμήμα Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Κλινικών Προτύπων & Δεικτών Ποιότητας, Διεύθυνση Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Έρευνας και Εκπαίδευσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Πανωραία Ράμμου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Δήμητρα Τόπκα, Τμήμα Ασφάλειας Ασθενών & Υγειονομικού Προσωπικού, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DRG: ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Διεξαγωγή: 09:30-14:00
ΒΕΡΓΙΝΑ
Περισσότερα
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου DRG – Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Προέδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε όλο το φάσμα των ενδιαφερόμενων για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται: επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι και διοικήσεις φορέων του υγειονομικού τομέα, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και εταιρειών καθώς και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
ΣΚΟΠΟΣ
Το φροντιστήριο έχει ως κύριο σκοπό να αναπτύξει τη δομή και τη λειτουργία του Συστήματος DRG και ειδικότερα του Ελληνικού Συστήματος DRG (Diagnosis Related Groups / Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν γνώσεις και να κατανοήσουν τα δομικά στοιχεία του Συστήματος, εμβαθύνοντας ιδιαίτερα σε δύο από τις πιο σημαντικές πτυχές του, δηλαδή στις διαδικασίες της κωδικοποίησης και της τιμολόγησης.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Επιγραμματικά οι ομιλίες θα αναλύσουν τα εξής θέματα:
- Εισαγωγή στα Συστήματα DRG,
- Δομή και λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος DRG,
- Ιατρική Κωδικοποίηση και κατηγοριοποίηση περιστατικών [Δομή της Ταξινόμησης Διαγνώσεων Νόσων (ICD-10-GrM), της Ταξινόμησης Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ), Σημασία των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών Κωδικοποίησης],
- Τιμολόγηση και Αποζημίωση κατά DRG,
- Πρακτικά παραδείγματα κωδικοποίησης και τιμολόγησης κατά DRG.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Καλωσόρισμα – Σκοπός του Φροντιστηρίου, Παντελής Μεσσαρόπουλος
- Εισαγωγή – Ορισμοί – Επεξήγηση βασικών όρων για τα συστήματα χρηματοδότησης βάσει δραστηριότητας – DRG, Χρυσόστομος Γούναρης
- Δομή και λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος DRG, Ευγενία Χριστοπούλου
- Εφαρμογή του Ελληνικού Συστήματος DRG και επίδραση στον κλάδο υγείας, Χαράλαμπος Πλατής
- Παρουσίαση Ελληνικού Ινστιτούτου DRG (KETEKNY), Μερόπη Αθανασά
- O αλγόριθμος και το Gr-DRG DATASET, Γιώτα Σιδέρη
- Λειτουργικότητα Κωδικοποίησης (Coding) και Κατηγοριοποίησης περιστατικών (Grouping) στο Ελληνικό Σύστημα DRG, Κωνσταντίνος Χαλκιάς
- Δομή της Ταξινόμησης Διαγνώσεων Νόσων (ICD-10-GrM) και της Ταξινόμησης Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ), Ειρήνη Τζουρτζουκλή
- Δομή και σημασία των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών Κωδικοποίησης, Ιωάννης Μπούτας
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 30’
- Κανόνες Τιμολόγησης και Διαδικασία αποζημίωσης περιστατικών στο Ελληνικό Σύστημα DRG, Λεωνίδας Παπαϊωάννου
- Πρακτικά παραδείγματα κωδικοποίησης και τιμολόγησης κατά DRG, Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Ιωάννης Μπούτας, Λεωνίδας Παπαϊωάννου
- Συζήτηση, Σύνολο Στελεχών ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Μερόπη Αθανασά, Νομική Σύμβουλος ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Χρυσόστομος Γούναρης, Εμπειρογνώμων Διοίκησης και Οργάνωσης υπηρεσιών υγείας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ιωάννης Μπούτας, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Χειρουργός μαστού, Διευθυντής Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ιατρικής Πληροφορίας ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος, Διευθυντής Οικονομικής Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Χαράλαμπος Πλατής, Εμπειρογνώμων Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Γιώτα Σιδέρη, Διευθύντρια Πληροφορικής και Διαχείρισης Δεδομένων ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Ειδικός Παθολόγος, Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ευγενία Χριστοπούλου, Επιστημονικό Προσωπικό Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Διοίκησης ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ειρήνη Τζουρτζουκλή, Επιστημονικό Προσωπικό Διεύθυνσης Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ιατρικής Πληροφορίας ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ
Διεξαγωγή: 14:30-19:00
ΟΛΥΜΠΙΑ Α
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα καινοτόμα φάρμακα και οι γονιδιακές θεραπείες υψηλού κόστους απαιτούν προσαρμογή των θεσμών στα νέα δεδομένα, αναδιαμόρφωση στην κατανομή των οικονομικών πόρων για την υγεία, θεσμοθέτηση ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης και κυρίως αντιμετώπιση των ανισοτήτων που προκύπτουν, αλλά και απαντήσεις στα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση.
Η πανδημία και η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών για μια ενιαία πολιτική αντιμετώπισής της ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε επίπεδο φαρμακευτικής πολιτικής και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν. Η εναρμόνιση των πολιτικών φαρμάκου σε όλες τις εκφάνσεις τους από τον σχεδιασμό έως τον τελικό χρήστη, τον ασθενή, αποτελεί τον πυρήνα μιας βιώσιμης και σύγχρονης φαρμακευτικής πολιτικής. Η πανδημία και η συνεχιζόμενη -αν και μειωμένη- παρουσία της μέσω των μεταλλάξεων έχει αναδείξει τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και των δεδομένων. Η διαλειτουργικότητα του συνόλου των ψηφιακών εφαρμογών μέσω των θεσμών και των δομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης αποτελεί προτεραιότητα των κρατών μελών της Ευρώπης.
Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, των νευρωνικών δικτύων, της συστημικής βιολογίας, η φαρμακογονιδιωματική, και άλλων ψηφιακών εργαλείων δημιούργησε έναν νέο «κόσμο» αντιμετώπισης της ασθένειας, ουσιαστικά ψηφιακό σε όλα τα στάδια της αντιμετώπισης, της περίθαλψης και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων αναδεικνύει τη χρησιμότητα ή μη των εφαρμοζόμενων οικονομικών εργαλείων για τον καθορισμό και τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης και καταδεικνύει την αναγκαιότητα χρήσης επιστημονικών κυρίως εργαλείων όπως ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι κλινικές μελέτες κ.α.
ΣΚΟΠΟΣ
Το Φροντιστήριο έχει ως σκοπό να αναδείξει:
1) Την εναρμόνιση της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής των κρατών μελών της Ε.Ε. Αποτελεί προϋπόθεση αντιμετώπισης κρίσεων, όπως η πανδημία, οι ελλείψεις πρώτων υλών, η προσβασιμότητα στην καινοτομία κ.α.
2) Το φάσμα των παρεμβάσεων στη διαχείριση του φαρμάκου και της ιατρικής περίθαλψης κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και την αξιολόγησή τους. Σημαντική είναι και η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στη διενέργεια Κλινικών Μελετών και τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
3) Την εξέλιξη των υπηρεσιών περίθαλψης μέσω τεχνολογικών ψηφιακών καινοτομιών.
4) Το γεγονός ότι η ψηφιακή εποχή δημιουργεί νέα δεδομένα στον σχεδιασμό και την παραγωγή του φαρμάκου και οι σύγχρονες τεχνολογίες μετασχηματίζουν ριζικά το τοπίο της φαρμακευτικής επιστήμης αλλά και της φαρμακοοικονομίας.
Παράλληλα θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως, πώς επηρεάζεται η φαρμακευτική πολιτική και ποια είναι τα σύγχρονα ψηφιακά επιστημονικά και οικονομικά εργαλεία διαμόρφωσής της. Η χρήση big data και η ασφάλεια στη χρήση τους μέσω συστημάτων ασφαλείας είναι προτεραιότητες σε συστήματα υγείας, όπου οι αρχές της βιοηθικής, της δεοντολογίας και της προάσπισης των προσωπικών δεδομένων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες. Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων αποτελεί πρόκληση στον αναπτυσσόμενο συνεχώς τομέα της γονιδιωματικής θεραπείας. Η γνώση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της σε όλες τις εκφάνσεις που διέπουν το φάρμακο από την παραγωγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τον ασθενή, είναι χρήσιμες και αναγκαίες σε όλους τους εμπλεκομένους. Η εθνική στρατηγική για το φάρμακο απαιτεί τη συνεργασία κι άλλων επιστημών, όπως η πληροφορική, η στατική βιολογία, η μηχανική, η μοριακή βιολογία, η στατιστική, η οικονομία της υγείας κ.α.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε στελέχη των Ε.Σ.Υ., Υ.ΠΕ., Ε.Ο.Φ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Συλλόγων Ασθενών, αλλά και σε Φαρμακοποιούς, Οικονομολόγους, Ιατρούς, Επαγγελματίες υγείας, στελέχη Φαρμακοβιομηχανίας, Βιολόγους και άλλους επιστήμονες με σχετικό γνωστικό αντικείμενο.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Α’ ΜΕΡΟΣ
- Εισαγωγή: Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Όλγα Οικονόμου
- Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Επίδρασή του στη Διεθνή Φαρμακευτική Φροντίδα, Αντώνης Αυγερινός
- Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική στο Πλαίσιο των Νέων Δεδομένων, Γιάννης Υφαντόπουλος
- Ψηφιακή Υγεία και Προοπτικές Αναβάθμισης της Ιατροφαρμακευτικής Φροντίδας, Γιάννης Λεκάκης
- Προοπτική και Προκλήσεις στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Υφαντόπουλος
- Αξιολόγηση του Φάσματος των Παρεμβάσεων στη Διαχείριση του Φαρμάκου, Κατερίνα Καστανιώτη
- Φαρμακοοικονομικές Μελέτες: Η Συμβολή τους στη Διαμόρφωση της Στρατηγικής για Βιώσιμη Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Φαίη Θειακού
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – 16:00-16:30
Β’ ΜΕΡΟΣ
- Οι Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις στη Χρηματοδότηση της Φαρμακευτικής Φροντίδας, Αντώνης Καρόκης
- Ελλείψεις Φαρμάκων: Από την Παραγωγή στη Βιομηχανία, ως την Πρόσβασή τους στην Αγορά, Γιώργος Πανουτσόπουλος
- Κριτήρια για την Αποζημίωση Φαρμάκων: Η Περίπτωση της Ανοσογκολογίας, Γιάννης Αγοραστός
- Νέα Ευρωπαϊκά Δεδομένα στη Διαχείριση των Νοσοκομειακών Φαρμακείων και η Επιστημονική Αναβάθμιση των Φαρμακοποιών, Βασιλική Παπανδρέου
- Η Επίδραση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Επιμελητείας Αντιβιοτικών (Antibiotic Stewardship) στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη, Αντώνης Μαρκογιαννάκης
- Σχολιασμός: Μάρκος Ολλανδέζος, Τάσος Σαμουηλίδης
- Συμπεράσματα: Όλγα Οικονόμου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Γιάννης Αγοραστός, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Προϊστάμενος Υπηρεσιών, Γ.Ν. Αιγινήτειο
Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Φαίη Θειακού, Αναπληρώτρια Διοικήτρια, Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
Κατερίνα Καστανιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκησης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Γιάννης Λεκάκης, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής
Αντώνης Μαρκογιαννάκης, BPharm, MPH, PhD, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Διευθυντής Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Συντονιστής Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης & Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ), Διευθυντής Φαρμακείου, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
Γιώργος Πανουτσόπουλος, Market Access Manager, DEMO S.A., EIPG Vice-President
Βασιλική Παπανδρέου, MBA, MSc, PhD, Hospital Pharmacist, Head of Pharmacy Department, Hippocratio Hospital
Τάσος Σαμουηλίδης, Δικηγόρος / Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων, Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής, Ακαδημαϊκός Συντονιστής MBA – Υγεία, Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Διεξαγωγή: 14:30-19:00
ΟΛΥΜΠΙΑ Β
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 1η ΥΠΕ, π. Διοικήτρια, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται στα στελέχη και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της διοίκησης υπηρεσιών υγείας και επιθυμούν να γνωρίσουν τα συστήματα και τις μεθόδους αξιολόγησης των Μονάδων υγείας με βάση την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηριωμένη εμπειρία χρήσης Δεικτών και Μοντέλων και να διερευνήσουν τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής αυτών στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να αποτελούν στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Υπουργείο Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας και της διοίκησης υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο θα παρουσιάσει το υπόβαθρο (θεωρητικό και υφιστάμενο πρακτικό) της αξιολόγησης των νοσοκομειακών μονάδων και θα αναλύσει –με πρακτικά παραδείγματα- με ποιον τρόπο (α) οι ίδιες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων μπορούν να αυτοαξιολογούνται μέσω Συστήματος Δεικτών και να προβάλουν τα δυνατά τους σημεία και (β) οι Υγειονομικές Περιφέρειες και οι επιτελικές αρχές μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των Μονάδων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Φροντιστήριο θα παρουσιάσει αναλυτικά και θα προκαλέσει τη συζήτηση σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες μεθοδολογίες αξιολόγησης στον νοσοκομειακό τομέα διεθνώς, καθώς και τα υφιστάμενα εργαλεία σε λειτουργία στο ελληνικό σύστημα, ώστε να γίνουν κατανοητές οι πραγματικές δυνατότητες και τα οφέλη της αυτοαξιολόγησης και της συγκριτικής αξιολόγησης των Μονάδων, με έμφαση στους τομείς των οικονομικών και της λειτουργικής απόδοσης.
Επιπλέον θα συζητηθούν οι τρόποι αλλά και οι περιορισμοί αξιοποίησής τους σε σύνδεση με το λειτουργικό πλαίσιο του συστήματος, με σκοπό την αναζήτηση της εφικτής έκτασης, ουσιαστικής και χωρίς ασυνέχειες αξιολόγησης. Συναφή θέματα θα τεθούν, όπως: τα διοικητικά επίπεδα που δύνανται και οφείλουν να αξιολογήσουν τις Μονάδες, ο ρόλος και η σχέση του εσωτερικού ελέγχου με την αξιολόγηση, η τεχνογνωσία των αρμόδιων στελεχών.
Επιγραμματικά οι ομιλίες θα αναλύσουν τα εξής θέματα:
- Παρουσίαση βασικών μεθοδολογιών και επιπέδων αξιολόγησης Νοσοκομείων διεθνώς
- Η δυνατότητα παρακολούθησης του φάσματος των οικονομικών Δεικτών
- Η αξιοποίηση υφιστάμενων βάσεων δεδομένων από τα αρμόδια διοικητικά επίπεδα
- Σύνδεση Δεικτών με Στοχοθεσία, με βάση συγκεκριμένο μοντέλο
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Καλωσόρισμα –Σκοπός του Φροντιστηρίου, Αναστασία Μπαλασοπούλου
Α’ ΜΕΡΟΣ – 14:30-16:00
Συντονισμός: Σπύρος Αποστολόπουλος, Βενιαμίν Μπατής
- Εισαγωγή: Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση (Στοχοθεσία- Εργαλεία- Διαδικασίες- σύνδεση με DRGs) Συστήματος Δεικτών Απόδοσης Νοσοκομείων (KPIs) – ο Ρόλος των Υ.ΠΕ., Αναστασία Μπαλασοπούλου
- Η προσέγγιση του Εσωτερικού Ελέγχου ως πλαίσιο διαδικασίας κατάλληλο για την αξιολόγηση κατά Οικονομικής Λειτουργίας και Αποδοτικότητας, Ισμήνη Βαλσαμή
- Σύστημα παρακολουθούμενων Δεικτών Επιχειρησιακών Λειτουργικών και αξιολόγηση αυτών στο Θεραπευτήριο «Υγεία», Βιολέττα Ασίκη
(Ερωτήσεις & Απαντήσεις)
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 30’
Β’ ΜΕΡΟΣ 16:30–17:15
Συντονισμός: Δαλαΐνας Ηλίας, Μάγδα Σερίφη
- Πληροφορική Συμπεριφορά στην συλλογή και αξιοποίηση Λειτουργικών και Επιχειρησιακών Δεικτών Νοσοκομείου. Η σημασία της ομογενοποιημένης πληροφορίας και η συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Νίκος Τσώλης
- Κλινική Διακυβέρνηση: Οι δείκτες, οι πηγές τους και η βιώσιμη ανάπτυξη στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, Ιωάννης Καλοφυσούδης
(Ερωτήσεις & Απαντήσεις)
- Άσκηση – Εργασία κατά Ομάδες
Παρουσίαση Άσκησης: Αναστασία Μπαλασοπούλου
(Ερωτήσεις & Απαντήσεις)
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15’ Γ’ ΜΕΡΟΣ – 17:30 – 19:00
- Άσκηση
Facilitators: Εμμανουέλα Ζουρούδη, Ελπινίκη Μπισκανάκη, Ελευθερία Εμφιετζή, Ράνια Τοδούλου,
- Παρουσίαση κύριων αποτελεσμάτων (Δεικτών) κάθε Ομάδας (επί 5 λεπτά)
- Σχολιασμός: Μάγδα Σερίφη, Γιάννης Γκορτσίλας, Άννα Μάινα, Μαρία Γκόγκα, Γιώργος Χαραλάμπους, Γιάννης Ροτζιώκος, Θεόδωρος Χαμακιώτης
- Συμπεράσματα: Αναστασία Μπαλασοπούλου – Σπύρος Αποστολόπουλος – Θεόδωρος Χαμακιώτης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤEΣ
Σπύρος Αποστολόπουλος, Διοικητής Γ.Ν «Αττικόν»
Βιολέττα Ασίκη, Διευθύντρια Ποιότητας Θεραπευτηρίου «Υγεία»
Ισμήνη Βαλσαμή, Υποδιευθύντρια Οικονομικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο»
Μαρία Γκόγκα, Προϊσταμένη Τμήματος Χάρτη Υγείας και ΠΦΥ 1ης Υ.ΠΕ.
Γιάννης Γκορτσίλας, Φαρμακοποιός Γ.Ν. «Λαϊκό»
Ηλίας Δαλαΐνας, Διοικητής Γ.Ν. «Σισμανόγλειο»
Ελευθερία Εμφιετζή, Νοσηλεύτρια Προϊσταμένη Τμήματος Αποστείρωσης Γ.Ν «Λαϊκό»
Εμμανουέλα Ζουρούδη, Νοσηλεύτρια, Δ/νση Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας
Ιωάννης Καλοφυσούδης, Νοσηλευτής, MSN. MBA, Διευθυντής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Μέτρησης Κλινικής Αποτελεσματικότητας Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Άννα Μάινα, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Νοσοκομείου «Γεννηματάς»
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 1η ΥΠΕ, π. Διοικήτρια, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»
Βενιαμίν Μπατής, Αναπληρωτής Διοικητής «Ευαγγελισμός – Πολυκλινική»
Ελπινίκη Μπισκανάκη, Φαρμακοποιός Γ.Ν. Λειβαδιάς
Γιάννης Ροτζιώκος, Ιατρός Πνευμονολόγος, πρ. Πρόεδρος ΕΚΑΒ
Μάγδα Σερίφη, Υποδιευθύντρια Οικονομικού Νοσοκομείου «Θριάσιο»
Ράνια Τοδούλου, Διευθύντρια Φαρμακείου Ν. «Αλεξάνδρα»
Νίκος Τσώλης, Προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Λογισμικού Εφαρμογών «Γεννηματάς»
Γιώργος Χαραλάμπους, Ιατρός Χειρουργός, Διευθυντής ΤΕΠ «Ιπποκράτειο»
Θεόδωρος Χαμακιώτης, Διευθυντής Ιατρικού Αθηνών
ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Διεξαγωγή: 14:30-19:00
ΒΕΡΓΙΝΑ
Περισσότερα
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και του HL7 Hellas
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, Δρ, Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε., HL7 Hellas Vice Chair
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Χαράλαμπος Καρανίκας, Δρ., Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Μ.Ε.Π.Υ.
Νίκος Ιωσήφ, Ειδικός Εμπειρογνώμων, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Νέος Κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Χώρο των Δεδομένων και ο Ευρωπαϊκός Μορφότυπος
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα[1] πρότεινε τη δημιουργία ειδικών ανά πεδίο κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων. Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία (EHDS) είναι η πρώτη πρόταση για τέτοιου είδους ειδικούς ανά πεδίο κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων. Θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αφορούν την υγεία σε σχέση με την πρόσβαση και την κοινοχρησία ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας[2] και θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα δημιουργήσει]
έναν κοινό χώρο όπου τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν εύκολα να ελέγχουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας τους. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους ερευνητές, τους φορείς καινοτομίας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν αυτά τα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας με αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο που διαφυλάσσει την ιδιωτική ζωή.
Το Φροντιστήριο αυτό στοχεύει στο να αναδείξει τις νέες υπηρεσίες, προϊόντα και υποχρεώσεις που θα επιφέρει ο νέος αυτός κανονισμός. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ λειτουργεί στην Ελλάδα ως εθνικός κόμβος αναφοράς για την ηλεκτρονική υγεία, έχοντας ήδη αναλάβει την παραγωγική λειτουργία των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας.
[2] Όπως αναφέρεται στην επιστολή-ανάθεσης-στέλλα-κυριακίδου_el.pdf (europa.eu).
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί με επιτυχία στην Ελλάδα ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία, απαιτείται η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή πολλών εμπλεκομένων στελεχών κάθε βαθμίδας. Το Φροντιστήριο απευθύνεται ειδικότερα σε στελέχη διοίκησης των μονάδων υγείας, στα στελέχη πληροφορικής των μονάδων υγείας, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους συλλόγους ασθενών, στα στελέχη της αγοράς πληροφορικής, σε στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, γενικότερα σε όλα τα στελέχη και το προσωπικό του οικοσυστήματος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του φροντιστηρίου είναι να αναλυθούν και να μελετηθούν όλες οι παράμετροι που θα εισαγάγει ο νέος κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, οι οποίες θα επιτρέψουν έναν επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ και των υπηρεσιών υγείας με έμφαση στη δημιουργία νέων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή ανασυγκρότηση της υγείας έχουν:
- Η εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών του ΕΣΥ στις νέες τεχνολογίες και τα πρότυπα.
- Η κατάρτιση των στελεχών της αγοράς που θα κληθούν να ενσωματώσουν τις κωδικοποιήσεις στα πληροφοριακά συστήματα και να διασυνδέσουν αυτά με σκοπό τη θεραπεία, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία.
- Η δημιουργία νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες
- Η τυποποίηση και η ποιότητα στην κωδικοποίηση των ιατρικών δεδομένων
- Η λειτουργία ενός υγιούς οικοσυστήματος όλων των εμπλεκομένων για την ωρίμανση των νέων υπηρεσιών σε ένα περιβάλλον διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων και κλινικών εγγράφων με βάση τον ευρωπαϊκό μορφότυπο του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στο φροντιστήριο αυτό, Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν όλες τις πτυχές της επερχόμενης νέας ψηφιακής αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων, και πιο συγκριμένα θα αναλυθούν θέματα όπως:
- Ο ευρωπαϊκός μορφότυπος για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας
- Η υφιστάμενη υποδομή των υπηρεσιών διασυνοριακής υγείας της ΗΔΙΚΑ, myhealth@EU
- Οι μελλοντικές επεκτάσεις των υπηρεσιών αυτών
- Οι επερχόμενες διαδικασίες πιστοποίησης λογισμικών τήρησης ιατρικών φακέλων
- Οι επερχόμενες διαδικασίες πιστοποίησης νέων καινοτόμων εφαρμογών τύπου mHealth
- Τα νέα σενάρια χρήσης που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό όπως εφαρμογές telehealth, digital therapeutics, κλπ.
- Οι νέες διαδικασίες για δευτερογενή χρήση δεδομένων
- Το θεσμικό πλαίσιο που θα χρειαστεί για τη σωστή λειτουργία των νέων υπηρεσιών
- Η λειτουργία και διακυβέρνηση του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας στην ηλεκτρονική υγεία
- Παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές
- Οι ψηφιακή μετάβαση του φαρμάκου
- Οι ευκαιρίες καινοτομίας στην ιατρική πληροφορική, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ΑΙ.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή, Αλέξανδρος Μπέρλερ, Ελπίδα Φωτιάδου
- Παρουσίαση των δράσεων για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, Μίνα Μπουμπάκη
- Νομικά θέματα του νέου υπό Ψήφιση Κανονισμού EHDS, Ιωάννα Μιχαλοπούλου
- Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Μορφότυπου για τον ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, Αλέξανδρος Μπέρλερ
- Παρουσίαση των υπηρεσιών του myHealth@EU στην Ελλάδα, Γιάννης Ασπρολούπος
- Ο ρόλος της ΗΔΙΚΑ στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ιατρικών Δεδομένων, Ελπίδα Φωτιάδου
- Οι επερχόμενες διαδικασίες πιστοποίησης λογισμικών τήρησης ιατρικών φακέλων, Αλέξανδρος Μπέρλερ
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 30’ – 16:10-16:40
- Τι φέρνει ο νέος κανονισμός για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων; Ευκαιρίες και προοπτικές για την έρευνα, Χαράλαμπος Καρανίκας
- Οι νέες διαδικασίες για δευτερογενή χρήση δεδομένων, Μίνα Μπουμπάκη, Ελπίδα Φωτιάδου
- Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΑΙ στη δημιουργία νέων καινοτόμων υπηρεσιών, Νίκος Ιωσήφ
- Η λειτουργία και διακυβέρνηση του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας στην ηλεκτρονική υγεία, Δημήτρης Κατεχάκης, Αλέξανδρος Μπέρλερ
- Τηλεϊατρική, Hospital at Home και άλλες καινοτομίες, Γιώργος Δαφούλας
- Ευκαιρίες και καινοτομία στην ψηφιακή μετάβαση του Φαρμάκου, Γιάννης Κωτσιόπουλος
- Ανοιχτή συζήτηση και συμπεράσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Γιάννης Ασπρολούπος, NCPeH, IT Solutions Developer, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Γιώργος Δαφούλας, Eμπειρογνώμων Επιτροπής Υγείας ΚΕΔΕ, Κλινικός συντονιστής υπηρεσιών e-health e-trikala A.E. Δήμου Τρικκαίων / GiSeMi Innovation Hub, Ιατρικός Διευθυντής, Κέντρο Ικανοτήτων ΠΥΘeIA για την Ψηφιακή Υγεία, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νίκος Ιωσήφ, ειδικός εμπειρογνώμων ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Χαράλαμπος Καρανίκας, Δρ., Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Υγείας, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας, Εμπειρογνώμων στην Υλοποίηση UNICOM
Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής
Γιάννης Κωτσιόπουλος, τ. Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Υπουργείου Υγείας, General Manager, PhARMA Innovation Forum Greece (PIF)
Αλέξανδρος Μπέρλερ, Δρ., Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε., HL7 Hellas Vice Chair
Μίνα Μπουμπάκη, Στέλεχος Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπουργείου Υγείας
Ιωάννα Μιχαλοπούλου, LL.M. Life Sciences & Medical Technology Lawyer
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, Δ/νση Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.