Βασικοί πυλώνες για την εξέλιξη αλλά και την ανάπτυξη του τομέα της υγείας στην Ελλάδα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η συνεχιζόμενη αλλά και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση, θέματα τα οποία θα συζητηθούν εκτενώς σε δύο συνεδρίες την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη συνεδρία, ώρα 15.30, έχει τίτλο «Ανθρώπινο δυναμικό στην υγεία: τι επαγγελματίες χρειάζεται το σύστημα υγείας του μέλλοντος;» και η δεύτερη, στις 16.30, «Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο πεδίο της διοίκησης, της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας στην Ελλάδα. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του μέλλοντος». Το σύστημα υγείας χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά και ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων για να καλυφθούν οι ανάγκες. Θέματα όπως η ιατρική εκπαίδευση στη νέα εποχή, τεχνολογικές αλλαγές, κινητικότητα των επαγγελματιών υγείας και η επίδρασή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο πεδίο της διοίκησης, είναι βασικά σημεία που θα καλυφθούν από τις συνεδρίες.
Επιπλέον, τι είναι το brain gain; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και κίνητρα αλλά και να αποτρέψουμε τα εμπόδια για να επιστρέψει το εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα; Αυτά ανάμεσα σε άλλα αποτελούν τα σημεία συζήτησης της συνεδρίας «Brain gain στον τομέα υγείας: Ευκαιρία ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικούς εμπόδια και κίνητρα» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αλλά και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο παρατηρήθηκε «brain drain». Ο όρος αναφέρεται στην έξοδο ή και τη μετανάστευση επιστημόνων αλλά και επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης. Το brain drain δεν παρατηρείται μόνο από τις αναπτυσσόμενες προς τις αναπτυγμένες χώρες, συνέβη ωστόσο σε μεγάλη εμβέλεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Η διεθνής μετανάστευση και ειδικά των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας αποτελεί ένα σημαντικό θέμα στη συζήτηση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού για την υγεία. Ανατροπή στο φαινόμενο φέρνει το brain gain, το οποίο στόχο έχει να δημιουργήσει κίνητρα και συνθήκες κατάλληλες επιστροφής αλλά και να αποτρέψει εμπόδια για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Η Λενιώ Καψάσκη, η Κυριακή Μπακιρτζή και η Νεφέλη Στουρνάρα, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα brain gain, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους αλλά και θα συνεισφέρουν στη συζήτηση αναφορικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια. Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγήτρια Ελπίδα Πάβη.