Σε ένα κρίσιμο σημείο για τη συνολική διαχείριση του φαρμάκου βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Το Πανελλήνιο Συνέδριο για Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας έρχεται μέσα από τρεις συνεδρίες, να καθορίσει τα προαπαιτούμενα και τις προκλήσεις για μία εθνική φαρμακευτική πολιτική, να χαράξει την πορεία προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη φαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία και να υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποδεχθούμε το μέλλον στη φαρμακευτική καινοτομία μέσα από το Horizon Scanning, το Innovation Fund και τις Managed Entry Agreements.
Με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή και πολλών ειδικών, από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη φαρμακοβιομηχανία και τις ενώσεις ασθενών, σε γόνιμες συζητήσεις, θα ακουστούν όλες οι απόψεις με στόχο την παραγωγή προτάσεων για τον βέλτιστο σχεδιασμό για το αύριο.
Συνεδρία
Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 12.30-14.00 θα συζητηθεί η Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική. Τη διεθνή τους εμπειρία θα μοιραστούν με το ακροατήριο, μέσα από τις ομιλίες τους, ο Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School Of Economics και ο Σωτήρης Βανδώρος, Professor of Health Economics, UCL, Adjunct Associate Professor, Harvard University και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, και με εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Στρογγυλή Τράπεζα
Στη Στρογγυλή Τράπεζα που ακολουθεί την ίδια μέρα, ώρα 15.00-16.00, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Κώστας Αθανασάκης μαζί με εκπροσώπους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της Φαρμακοβιομηχανίας θα συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Βάση για τη συζήτηση θα αποτελέσει το γεγονός ότι η εισαγωγή ορίου προϋπολογισμού (κλειστού προϋπολογισμού) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, σε συνδυασμό με τη δυναμική της ανάπτυξης του καναλιού του νοσοκομειακού φαρμάκου, έχει οδηγήσει σε σημαντική δυσαρμονία ανάμεσα στη συνολική και στη δημόσια (δηλαδή την αποζημιούμενη) δαπάνη για το νοσοκομειακό φάρμακο. Ανεξάρτητα από την ερμηνεία της δημιουργίας του φαινομένου ή/και την ερμηνεία των συνεπειών του, τα μεγέθη τόσο της αγοράς όσο και της διαφοράς μεταξύ αποζημιούμενης και συνολικής δαπάνης υποδηλώνουν ένα σημαντικό ζήτημα. Η συνεδρία θα επιχειρήσει να προτείνει λύσεις για το ζήτημα αυτό.
Στρογγυλή Τράπεζα
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις 16.30-17.30 στη Στρογγυλή Τράπεζα με ομιλητές την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ, Χαρά Κανή και τον Καθηγητή, Διευθυντή του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Αθανάσιο Βοζίκη θα αναλυθούν οι τρόποι υποδοχής της φαρμακευτικής καινοτομίας στο μέλλον μέσα από το Horizon Scanning, το Innovation Fund και τις Managed Entry Agreements.
Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής με τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις του και στις τρεις συνεδρίες, θα αναλύσει την οπτική του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία μιας ολιστικής διαχείρισης του φαρμάκου για το μέλλον του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.