Δημήτρης Κοντοπίδης
MSc, patient advocate and social entrepreneur, European Lung Foundation Chair - Υπ. Ψηφιακής Υγείας Ένωσης Ασθενών Ελλάδος - Ιδρυτής Patients Hub
Ο Δημήτρης Κοντοπίδης είναι 39 ετών και ασχολείται με το Patient Advocacy και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Οι πρώτες του σπουδές ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το design σε κάθε του διάσταση. Απόφοιτος από τα ΤΕΙ Γραφιστικής (πλέον ΠΑΔΑ), παρακολούθησε μαθήματα στην Καλών Τεχνών στην Μαδρίτη για ένα χρόνο και συνέχισε στην Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 2010 συνέχισε την κατάρτιση του ως Patient advocate και ασθενής με Κυστική Ίνωση. Παράλληλα συνέχισε με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα & αλληλέγγυα οικονομία και εκπαιδεύτηκε στα περισσότερα incubators/accelerators της Ελλάδας. Σήμερα είναι τελειόφοιτος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών «Ηγεσία, καινοτομία και Πολιτικές Αξίας στην Υγεία» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας -ΕΣΔΥ).
Τα τελευταία 12 χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής Υγείας, ως εκπρόσωπος των ασθενών συμμετέχοντας σε διεθνείς και εθνικές οργανώσεις. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και μέλος της επιτροπής Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης. Το 2019 βραβεύτηκε ως Patient Advocate 2019 από την ευρωπαϊκή κοινότητα Κυστικής Ίνωσης για την συμβολή του στην αλλαγή του χάρτη της Κυστικής Ίνωσης στην Ελλάδα, ενώ φέτος βραβεύτηκε με το ELF AWARD 2021 από την Αναπνευστική Ευρωπαϊκή κοινότητα για την καθοριστική συμβολή του στην πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία Κ.Ι., μέσα από την συγκλονιστική του άρνηση μεταμόσχευσης.
Είναι ιδρυτής και διευθυντής της Humane, ενός δικτύου ενδυνάμωσης ανθρώπων με ορατές και αόρατες αναπηρίες μέσα από κοινωνικά έργα που περιλαμβάνουν: κοινωνικό marketing & επικοινωνία, προαγωγή υγείας, ισότιμη ένταξη ΑμεΑ, καινοτομία & νέες τεχνολογίες, τέχνη & πολιτιστικές δράσεις, εκπαίδευση & επαγγελματική κατάρτιση. Τα ΑμεΑ περιλαμβάνονται σε κάθε έργο ως βασικά μέλη της διεπιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης αξιοποιώντας τις αρχές της συμμετοχικού και εξατομικευμένου σχεδιασμού (design thinking, co creation , UX Design). Μέντορας και σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και επιτροπές (Digital Hub – Pfizer 2021, Green Ideas Greece Competition 2020, Global Patient Summit 2020- Boehringer, Grant Proposal Evaluator -EA Grants Active citizens Fund – Bodossaki Foundation, Mentor of the Prince George’s International Business Program in Greece 2019, Jury Member of the »Diamonds Challenge», Global Youth Entrepreneurship Competition 2019. Με προσωπικές διακρίσεις σε καινοτόμα project, όπως στο EIT Health 2019, Impact Awards 2021- THI, κ.α.